Det unika Vatnajökull

Även om du har bott på Island hela ditt liv upphör Vatnajökulls underverk aldrig att förvåna och fascinera. Den största glaciären i Europa tumlar ner från den högsta bergskanten på Island i enorma isfall, strax ovanför den sydöstra delen av linje ett.

Isgiganten täcker 8 % av Islands yta och är 1000 metertjock vid dess tjockaste ställe. Det är lika med 30 meter is jämnt fördelat över hela Island – men vi är faktiskt ganska glada att hålla det där det är. Det isländska klimatet kan vara utmanande nog, utan att lägga till dussintals meter is ovanpå oss.

Is, vatten och tektoniska plattrörelser har format Vatnajökulls omgivande landskap under årtusenden. Idag utgör hela området Europas största naturreservat – Vatnajökulls nationalpark.

Frågor

Var kommer Vatnajökull att vara härnäst?

Du kan hitta ett planerat schema för tre dagar för Vatnajökull nedan. Medan schemat som anges är det mest aktuella, kom ihåg att det kan ändras utan varsel.

Hur uttalar man Vatnajökull?

Det är enkelt – åtminstone jämfört med Eyjafjallajökull! Det är Vat-na-yuh-kutl.

Vad betyder glaciärens namn?

Vattnets glaciär, med hänvisning till de många stora floder som strömmar från den och översvämningarna som orsakas av vulkanutbrotten i isen.

Finns det något speciellt med Vatnajökulls interiör?

Absolut. Hela interiören är inspirerad av en isgrotta. De dominerande färgerna är turkosa och safirblå, och en specialdesignad LED-belysning och ett glaciärljudspår skapar rätt atmosfär. När du går ombord är det nästan som att gå in i glaciärens mage. Men oroa dig inte. Servicen är så varm som någonsin.

Som med alla andra Icelandair-flygplan har Vatnajökull gate-to-gate WiFi så det är väldigt lätt att direkt dela flygupplevelsen med vänner och familj.

Hekla Aurora
Wi-Fi

Där is möter eld

Vatnajökull besitter en spektakulär skönhet. Vid dess kant flyter färgranna turkosa isberg i glaciärlaguner och djupt inuti fascinerar de ständigt föränderliga isgrottorna besökare med sin utställning av safirblått ljus.

Lägger vi till lite fysik till det roliga är glaciäris faktiskt bara vanlig, klar is. Det ser bara blått ut eftersom de blåa våglängderna av solljus passerar hela vägen genom den tjocka isen, medan rött och gult gör det inte. Den är dock tätare än vanlig is och smälter mycket långsammare, vilket gör den perfekt för en långvarig cocktailtid.

Under all denna kalla och magnifika skönhet har glaciären en eldig het hemlighet. Denna stora isplattan är placerad direkt ovanpå ett av världens mest aktiva vulkanfält. Som du förmodligen kan föreställa dig skapar det ibland ett dramatiskt förhållande.

Vatnajökull har en speciell plats i isländarnas hjärtan. Med detta unika flygplan vill vi dela Vatnajökulls underverk med våra passagerare och bjuda in dem att gå ombord på en glaciär för att uppleva en bit av vårt hem.

Var kommer Vatnajökull att vara härnäst?

Tabellen nedan visar det aktuella schemat för Vatnajökull. Det kan ändras med kort varsel, men uppdateras mycket regelbundet så att du kan se på vårt vackra flygplan i verklighet.

Avgång
Time / Date
Ankomst
Time / Date
Vatnajökull

Begäran om att flyga på Vatnajökull

Låt oss veta när, var och varför du skulle vilja uppleva en flygtur på Vatnajökull. När du anländer till flygplatsen för din flygresa, kan den flygande glaciären möjligtvis finnas där och vänta på dig!

Krävs
Krävs
Krävs
Krävs